Harten 3 toernooi 2012.

 

Twee jaar geleden wonnen we met Sans Fumer, net als dit jaar, de vereningsprijs en in het stukje dat ik toen maakte, schreef ik zoiets als: ik waardeer het Harten 3 toernooi enorm en ik hoop dat het net zo lang blijft bestaan totdat Ella en ik een keer gewonnen hebben.

Ik had het gevoel dat ik het Harten 3 toernooi hiermee ongeveer het eeuwige leven toewenste, want de laatste jaren doen er wel erg veel sterke paren mee. Tot mijn blijde verrassing is mijn gevoel onjuist gebleken. Afgelopen vrijdag hebben Ella en ik gewonnen!

 

In de derde ronde speelden we het volgende spel:

 

 

Spel 16
W/OW

872
A762
AH3
T84

A54
BT53
T942
73

     N

W

O

     Z

HBT93
HV9
V
HVB2

V6
84
B8765
A965

 

Ella opent met de Oosthand 1, ik bied 2 ( minstens 9 verliezers en schoppensteun ). Ella biedt met haar hand, met maar 5 verliezers, meteen 4. Zuid komt met 8 uit. Noord speelt achtereenvolgens A en A en K. Om het contract te maken moet Ella V vinden. Na al die punten die Noord al heeft laten zien verwacht je V eerder bij Zuid. Je speelt vanuit Oost B voor. Als Zuid zonder enige vorm van aarzeling een kleine speelt, dan kun je alsnog beslissen om V bij Noord te zoeken.

Ella speelt B voor, waarop Zuid de vrouw legt. Ella maakt dus 4 contract, goed voor ruim 96%. Als je allebei een beetje overbiedt en je maakt toch je contract dan weet je dat het meezit.

 

In de afgelopen jaren hadden we het in de tweede divisie hard te halen, vooral omdat je daar vrijwel nooit rustig mag bieden. Zelf proberen we het onze tegenstanders tegenwoordig ook lastig te maken.

 

In de laatste ronde speelden we tegen Frits den Broeder en Jacques Schalk. We wisten natuurlijk dat we goed stonden, maar Frits en Jacques zijn lastige tegenstanders. Hieronder zie je het eerste spel tegen hen.

 

 

Spel 19
Z/OW

B9
976
V84
AHB85

A82
VB43
T9752
T

      N

W

O

      Z

HT6
AH82
A6
V642

V7543
T5
HB3
973

 

Ella opent met de Noordhand 1♣ en Jacques biedt 1Sa. We zijn niet kwetsbaar. Het is heel goed mogelijk dat Ella 3 of meer schoppens heeft, ik besluit om 2♠ te bieden ( zwak met minstens een 5-kaart ♠ ). Dit bod maakt het de tegenstander bijzonder moeilijk, ook al zal mijn bod waarschijnlijk geen Berry Westra keurmerk krijgen.

In de praktijk gaat iedereen hoogstens 2 down in 2. Zelf ga ik ook 2 down, maar dit spel levert ons wel bijna 84% op.

Achteraf kun je zeggen dat West ( Frits ) had moeten doubleren en dat dit spel met open kaarten meer dan 2 down kan. Dit toernooi hadden we echter een beschermengeltje op onze schouders die dat verhinderde.

Overigens bevinden we ons in een heel goed gezelschap van mensen die 2 mochten spelen, te weten: Joep en Jose Caers; Jos Dirks en Dries Swinkels; Joost Brouwer en Els van Uden en tenslotte Robbie o’Brien en Jacques Beljaars. Geen enkel paar werd in 2 gedoubleerd.

 

Natuurlijk hopen we dat het Harten 3 toernooi nog heel vaak gehouden wordt. Het is een buitengewoon plezierig toernooi, met een prima organisatie, bedankt!

 

Geert Dirks