Laatste winnaars van het Harten-drie-toernooi?

 

Zijn Tom van Dam en ik de laatste winnaars van het Harten-drie-toernooi? Dat klinkt mooi, maar … ik hoop van niet! Als DKL (red: districtscompetitieleider) heb ik een oproep gedaan aan een andere club om dit toernooi over te nemen. We zullen dit af moeten wachten.

 

Als vanouds was het afgelopen 27 september weer gezellig. Vooral ook de hapjes dragen daar aan bij. De scorekastjes wilden deze keer niet meteen meewerken, maar Martin kreeg ze toch onder controle. Aan het einde was er voor iedereen ‘prijs’! Een fles wijn voor de mannen en een bloemstukje voor de dames. Ik heb me afgevraagd hoe Culbertson dat doet voor die € 12,50 per paar, maar ik ben daar nog niet achter gekomen.

 

Hoe komt het dat Tom en ik hebben gewonnen? Daar komt zeker een factor geluk bij kijken. Als je tegenstanders met 26 punten samen en een 4-4 schoppenfit in 2 blijven steken, dan krijg je een goede score. Uiteraard moet je zelf ook wel wat goed doen. Onderstaand spel is een voorbeeld. Het verbaasde mij dat er zo weinig paren in 6 eindigden.

 

Spel 16
W/OW

VB5
94
V106
B10874

 

W

N

O

Z

A1074
V108
9732
V5

N

W

O

Z

8
AH763
AH4
AH96

 

p

2

p

p

1

6

p

a.p.

H9632
B52
B85
32

 

 

 

 

 

 

Tom zat oost en moest een opening kiezen. De hand is sterk genoeg voor een semi-forcing opening, maar er is geen lengte: een semi-forcing-harten zou een zeskaart tonen en partner zal je dan steunen op een doubleton. Een 2SA-opening met een singleton schoppen is ook niet ideaal. Met 1 loop je het risico dat je dat mag spelen, maar meestal kom je nog wel eens aan de beurt. Toen ik als west met 2 kon steunen, moest Tom iets verzinnen. We hadden als gelegenheidspaar dit niet doorgesproken, dus Tom koos de praktische manier: hij pakte een dikke stapel biedkaarten met 6 bovenop.

 

Je kunt het wel op verantwoorde manier bieden. Na 2 kan oost 3 bieden: manche-forcing en sleminteresse en gezien de 1-opening een bijzondere hand, dus waarschijnlijk een singleton of renonce. De westhand is dan erg mooi met Vx in klaveren. West moet dan een positief bod vinden, bijvoorbeeld door met 3Sa of 4 een eerste schoppencontrole te tonen. Dan kan oost meteen 6bieden.

 

Het spelen vraagt wel enige zorgvuldigheid en dat is Tom wel toevertrouwd. Na de schoppenstart voor de aas volgt V. Als de B valt heb je de 10 nodig om de troeven de baas te blijven. Dan 8 voor A. Nu moet je eerst V en A spelen, zodat je met de klaverenintroever je twaalfde slag kunt maken. Toen Tom de derde klaverenronde 9 speelde, troefde zuid in met de B. In west ging 2 weg en later op H nog een ruiten, zodat Tom zijn 4 in dummy kon introeven en 6 contract kon noteren.

 

Misschien toch nog tot het volgende Harten-drie-toernooi.

Jacques Beljaars

 

PS. denk aan de parencompetitie van ons district op 9 en 23 november! Zie link