Berry’s Internet Club

Oefening baart kunst. Een wat belegen spreekwoord, maar toch nog steeds goed bruikbaar. Ook voor bridgen geldt hoe vaker je speelt, hoe beter je de bied- en speelproblemen waarin  je verzeild raakt het hoofd kunt bieden.

Stepbridge is een mooie oefengelegenheid, maar ik heb dat al een tijdje achter me gelaten omdat de omgangsvormen me daar niet zo bevielen. Computers heb ik  echter nooit op wangedrag kunnen betrappen. Vandaar dat ik al enkele jaren geleden het programma Jack van Berry Westra heb aangeschaft.  Het is een  zeer verdienstelijk programma en ik heb er veel plezier aan beleefd.
Tot iemand me vorig jaar eens wees op de voordelen van Berry’s Internet Club, kortweg BIC.

Ga voor de aardigheid eens naar http://www.berrywestra.nl/bicaanmelden en zie je dat BIC zowel voor beginners als gevorderden een leuke mogelijkheid biedt om interactief op internet met bridgen bezig te zijn. Jij bent de enige mens aan tafel, de andere drie spelers worden waargenomen door de computer. Als wij de bieding winnen, wordt jij altijd de leider en niet de computer. Je speelt dus relatief vaak en dat is leerzaam. Die computer is niet te onderschatten; hij speelt en biedt sterk! Maar het blijft een computer en hij doet het ook wel eens verkeerd.

Het leuke van het systeem is dat het een echte competitie is en je resultaten met heel veel anderen worden vergeleken. Er is keuze uit diverse toernooien. Zo is er bijvoorbeeld iedere dag een toernooitje van 16 spellen. Maar er is ook regelmatig een toernooi waar je je spel met dat van de meester zelf kunt vergelijken. Allebei speel je tegen de computer en afhankelijk van het resultaat levert dat per spel 0, 1 of 2 punten op. Berry becommentarieert en geeft er steeds zijn overwegingen bij.  Erg leerzaam kan ik zeggen.

Het is bieden is gebaseerd  op vijfkaarten hoog wat een aantrekkelijk en goed te begrijpen systeem is. Mijn partner en ik hanteren het al een paar jaar. Wij vinden het een groot voordeel meteen te weten dat een opening in de hoge kleuren een vijfkaart belooft.  Voor de twijfelaars: lees Berry’s Vijfkaart hoog en ontdek de hoe eenvoudig het is. Het boekje toont  ook dat overstappen niet ingewikkeld is.

In BIC kun je ook je eigen systeemkaart opmaken; het kent de meest gebruikelijke conventies  en ook  voorkeur voor uitkomt en signaleren kunnen worden aangegeven. BIC  is gebaseerd op Jack, al jaren het beste bridgeprogramma ter wereld. Een verschil met het programma dat je koopt is, dat je resultaten direct met andere gebruikers wordt vergeleken.

Voor 40 euro kun je op deze manier een jaar lang oefenen. Een gering bedrag voor het plezier wat je er aan kunt beleven. Voor wie het eerst eens wil proberen kan dat door zonder verplichtingen een proefabonnement te nemen. Als je naar bovengenoemde website gaat, dan ontdek je hoe eenvoudig het is.  Je kunt BIC dan zes weken als beginner of twee weken als meer gevorderde bridger kosteloos uitproberen.  Bic werkt overigens alleen onder Windows en niet op een tablet of de Mac.

Vic