Bridgeproblemen december

Puk en Muk

 

Het zal je maar gebeuren. Ga je nietsvermoedend naar een bridgetoernooitje en hoop je leuk te kunnen spelen kom je ineens aan een tafel waar je tegen Puk en Muk moet spelen, u weet wel die gerenommeerde Belgische topspelers die overal in hun nieuwe Mini aan komen scheuren.

 

 Je ziet het niet aan ze af als je ze aan tafel ziet zitten in hun alledaagse kloffie, maar ze scheuren wat af in die auto. Van het ene naar het andere bridgetoernooi.

 

Ze hopen veel prijzen in de wacht te slepen, want die auto is duur en dat scheuren kost ook het een en  het ander. Ze zijn verder wel erg zuinig hoor, de ene week betaalt Puk de koffie en Muk de cola en de andere week is het andersom.

 

Afijn, je probeert je niet te veel te laten intimideren door de aanwezigheid van het toppaar en start met bieden. Je hebt als zuid, noord-zuid kwetsbaar, de volgende kaart in handen

 

 

en opent met 1. Puk past en je maat biedt 1 SA. Ook Muk past en jij biedt vervolgens 2. Dan is het weer de beurt aan Puk om te passen, en je maat biedt  2. Muk past ook weer. Zijn dat nu topspelers denk je dan, ze kunnen alleen maar passen, ze zullen we niet veel in handen hebben. Maar je weet ook dat je je niet overmoedig moet gaan gedragen tegen zulke topspelers. Wat biedt je nu?

 

Er is natuurlijk maar één goed antwoord. Dat horen we graag van u, per email aan de redactie@culbertson.nl onder vermelding van ‘oplossing biedprobleem CTO-december2013’.

 

Deze week is Puk aan de beurt om koffie te halen. Bij het wisselen van tafel tussen ronde 1 en 2 was het te druk bij de bar, dus Puk, die aan deze tafel noord is, parkeert Muk in een 4-contract zodat hij de koffie kan gaan halen.

 

Eerst even het biedverloop:

west       Muk        oost        Puk

1         1            pas          1

Pas         4           a.p.

 

Tegen 4 komt west, die helemaal niet weet dat Puk en Muk Belgische topspelers uit de grensstreek zijn,  uit met 10. Oost, ook al niet geïntimideerd,  neemt A en retourneert 2. Muk maakt het spel zonder problemen. Kunt u ons vertellen hoe? U ziet hieronder Puks en Muks kaarten. Oplossingen weer, dit keer onder vermelding van  ‘afspeelprobleem CTO-december2013’ naar redactie@culbertson.nl

 

Puk (noord)

 

Muk (zuid)

 

Later op de avond, Muk is net terug met de cola van de bar, het is tenslotte de laatste tafel, komen beide Mini-bestuurders – ze rijden namelijk om de beurt als ze naar een toernooi gaan – het volgende spel tegen. Weer houden ze tijdens het bieden hun mond, maar pas op, ze blijven gevaarlijke tegenstanders!

 

Het biedverloop:

Puk heeft gedeeld, en Puk en Muk zijn kwestbaar.

 

Puk                         Noord                    Muk                       Zuid

Pas                         1                           pas                         1SA        

Pas                         3SA

 

Tegen 3SA komt Puk uit met 2.In de dummy wordt een kleine ruiten gelegd. Welke ruiten speelt Muk bij?

 

Dummy (noord)

Muk (oost)

 

Ook hier vragen wij weer naar de beste oplossing, dit keer onder vermelding van ‘tegenspeelprobleem CTO-december2013’ te sturen naar redactie@culbertson.nl

 

Onder de goede inzenders verloten wij een life-ontmoeting met Puk en Muk. Ook kan er bij regelmatige correcte inzendingen kans gemaakt worden op een lekker glaasje cola, o nee, sorry wijn.

 

M&M