Bridgetip

 

In zijn zoveelste bridge-werkje Meer tintelende tips blijft Berry Westra prima kwaliteit leveren.

Ik vind zijn heldere en directe (schrijf)stijl passen bij deze tijd: geen woord teveel, geen onnodige opsmuk. Die aanpak herken je ook in zijn optreden bij de nieuwe bridgecursus voor beginners, die bij Omroep Max op woensdagmiddagen vanaf november 2013 wordt uitgezonden.

 

Ik vergelijk Westras methodiek bijvoorbeeld met de bridgebijbel van Gert Jan Forch, Spelen voor gevorderden. Dat is een leesbaar boek met ongeveer 550 goed gevulde paginas waarmee ik menig uurtje heb zoet gebracht. Maar omdat de auteur met weinig wol heel veel garen spint kan je regelmatig van langdradigheid spreken. Het boek kan je uit de handen glippen, omdat je in slaap sukkelt.

 

Ook houdt Westra zich verre van de flauwe illustraties en andere zinloze opvulling, die je bijvoorbeeld in de vele werkjes van de heren Sint en Schipperheyn kunnen irriteren. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de klassieke opleidingsboekjes Van start tot finish, destijds natuurlijk baanbrekend en inhoudelijk goed materiaal. Maar niet fijn aan die boekjes was de opdeling van elke pagina in twee kolommen, zodat je echt een beetje draaiduizelig werd van het tempo waarin je na drie woorden weer naar een nieuwe regel kon switchen

 

Het werk van Sint en Schipperheyn steekt dan nog positief af tegenover de pogingen tot introductie van een nieuwe bridgecursus van Ed Hoogenkamp en Peter van de Linden, Van A naar bridge; wat een afschuwelijke bridgeliteratuur! Er wordt gepoogd om het maximale aantal woorden op een pagina te proppen. De inhoud die normaal gesproken 700 paginas zou vergen bij wijze van spreken op 60 paginas proppen, wat een gepriegel van letters, diagrammen en symbolen waarbij het paginanummer zowat van de pagina kiepert. Wat een gebrek aan inzicht in het uithoudingsvermogen van beginners. Eerder een poging om ze te ontmoedigen, zo lijkt me toe.

 

Nee, genoeg beschouwingen. Dan het boekje van Westra Meer tintelende tips; 128 lezenswaardige, leuke, interessante, wetenswaardigheden aangevuld met een bridgediagram.

 

Om er maar eens eentje te noemen: Speel niet gedachteloos de derde hand hoog!

Want het kan soms echt goed verkeerd zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Zuid speelt de manche in schoppen via het volgende biedverloop: 1s - 2s - 4s.

Partner speelt s5 voor. Leider speelt sB.

Ja, hoeveel bridgers spelen nu automatisch de vrouw om door te leggen?

 

Maar bedenk: Welke kaart wil je vrijspelen bij je partner? ? Geen dus!

 

Zuid kan nu twee slagen meer maken. Hij trekt geen troeven doch benut beide schoppen om verliezende hartens af te troeven.

Wanneer jij minder gul de samenwerking met de leider had gezocht had je de eerste harten kunnen overtroeven en troef terug kunnen spelen. De leider was dan zelfs down gegaan!

 

Frank van Lieshout

 

Gehele spel: