Spel 20 uit de A-lijn van 12 maart 2013

SPEL van de maand

 

Allereerst de hamvraag van het spel:

Je zit als zuid tegen de volgende verzameling aan te kijken (W; allen)

s63

hH98743

dH

cHB85

 

en ziet het volgende biedverloop voorbij komen:

W: 2(zwak 6-10 punten met een zeskaart harten of schoppen, maar eventueel ook een semi-mancheforcing ruiten-spel)

N: 2 (constructief)

O: 3 (bereid om dat te spelen bij een zeskaart harten in west)

Z: doublet (daar geloof ik niet in)

W: 4 (semi-mancheforcing in ruiten dus)

N en O passen

Wat nu te doen als zuid? 4 bieden is speculatief, doubleren ook. Omdat ik vermoed dat 4 wel 1 down zal gaan, terwijl er voor ons een hoge-kleurdeelscore inzit besluit ik te doubleren om zo +200 op de scorekaart te krijgen, meestal een topscore. Allen passen hierna.

Partner komt uit met A en vervolgt met 5. Oost heeft intussen zijn verzameling neergelegd en je ziet nu de volgende kaarten

sHV104

hV62

d8

cV10643

s63

hH98743

dH

cHB85

 

Bij oost komt een kleintje. Leg je de heer of niet?

 

 

 

 

Ik legde de heer niet. In mijn beleving heeft partner A en heeft west zoiets als Ax (met singleton of doubleton schoppen en een driekaartje klaveren). De start met A is zeker een singleton en het ziet er naar uit dat mijn hand onbereikbaar is om de klaverenslagen te incasseren en/of partner een introever te geven. De enige mogelijkheid is dan dat de leider zelf gedwongen wordt klaveren in te spelen. Als ik nu H leg dan realiseer ik een vaste entree in west om de schoppen te kunnen te kunnen bereiken, waar oost zijn klaveren op gaan lozen.

Ik had het wel heel erg mis. De volledige verdeling:

 

sB98752

hA105

d1064

cA

sA s HV104

hB h V62

dAVB97532 d 8

c972 c V10643

s63

hH98743

dH

cHB85

 

Mijn partner ging er begrijpelijkerwijze van uit dat de enige manier om het spel down te krijgen is om mij aan slag te brengen met harten (die had ik tenslotte min of meer geboden), zodat ik hem een klaveren introever kan geven. Perfect gedacht! Helaas had ik heel andere ideen

West incasseerde B dankbaar, sloeg A (wat anders?) en gaf uiteindelijk nog twee klaveren slagen af. Contract gemaakt en uiteraard 100% voor OW.

Achteraf besef ik dat ik H wel degelijk had moeten leggen. Ik mis alleen nog A, B en 10 en als partner een doubleton zou hebben zou hij nooit met de 5 komen (en met B105 zeker met de B).

Het tragische aan het verhaal is dat west zonder harten natrek het spel nooit kan maken. Tafel is onbereikbaar en west verliest geruisloos 1 harten slag en 3 klaveren slagen. 4:-1 zou voor west een score hebben opgeleverd van 0%. Duur slagje dus

 

Tenslotte: wat zou er zijn gebeurd als ik 4 had geboden?

Voor het afspel is er een fraaie variant als west bijvoorbeeld met A, A en V start. Het spel lijkt niet te maken. Er zijn twee vaste schoppen verliezers en een vaste ruiten verliezer en het lijkt onmogelijk om twee klaveren slagen op tafel in te troeven zonder dat je een harten slag gaat verliezen. Toch lukt dat:

V troef je in de hand, kleintje naar A, ruiten getroefd in de hand en kleine klaver getroefd met de 10 op tafel. Daarna A en harten naar de 9 en met H de laatste troef halen. Dit is er dan nog over:

 

 

sB987

h

d

c

s sHV

h h

dB98 d

c9 c V10

s6

h8

d

cHB

 

Op de laatste troef uit zuid moet oost een schoppen laten gaan en dan wordt hij met een kleine schoppen door zuid ingegooid. Dat zou helemaal mooi zijn geweest (als west tenminste niet Vxx heeft gehad).

 

Dit was Spel 20 uit de A-lijn van 12 maart 2013.

Contracten NZ : 3R C; 3 +1; 4 -1; 4: -1; 3SA -1; 3SA +1 (!!!)

Contract OW: 4 -2

Barteld de Ruiter