SPEL VAN HET JAAR

 

De competitie van Culbertson is intussen afgelopen en het is tijd om terug te kijken. Voor ons (Jan en mij) een weinig spectaculair seizoen met af en toe balanceren op de afgrond om niet te degraderen. Toch hebben we weer lekker gespeeld en kunnen we terugkijken op enkele dieptepuntjes, maar zeker ook op hoogtepunten. Natuurlijk zitten er elke avond wel een of meer juweeltjes tussen de spellen, maar deze competitie sprong er 1 spel voor ons toch duidelijk uit en dat was spel 24 van 11 september 2012.

Slem bieden (en maken) geeft toch altijd weer een soort kick, zeker als het groot slem is en je het enige paar bent dat het uitbiedt.

Het spel lag als volgt (west gever, niemand kwetsbaar):

s AH1075                                                             

h B

d H1062

c B54

s B62                                                 s 9843

h 107632                                          h 984

d  5                                                    d B73

c V763                                               c H108

s V

h AHV5

d AV984

c A92

 

Ik zat tegen de zuidkaart aan te kijken en was nog bezig mijn punten te tellen toen west al had gepast en partner noord de bieding opende met 1! Het lijkt me nu heel knap om nog uit slem te blijven (toch lukte dat drie paren!), maar het is natuurlijk nog even de vraag: welk slem gaat het worden. Het is in zo’n geval belangrijk om geen al te grote sprongen te nemen en zoveel mogelijk informatie te delen, waarbij zuid de bieding natuurlijk forcing moet houden. Bij ons ging het verder als volgt:

Zuid: 2. Natuurlijk forcing bod.

Noord: 2. Noord weet natuurlijk niet dat zuid 21 punten heeft en wil de bieding in principe laag houden. 2 geeft de kaart goed weer: een sterke vijfkaart schoppen en als zuid een tweekaart mee heeft is dit waarschijnlijk een goede speelkleur. De alternatieven zijn 2SA, maar het lijkt na de bieding tot nu toe meer op een troefcontract (tot nu toe geen harten en klaveren  dekking), en 3, maar dan zit je al op drie-niveau en dat leidt vaak tot 3SA en dat zou al te hoog kunnen zijn.

Zuid: 3. Natuurlijk forcing bod, geeft een 5-4 (eventueel 5-3) in de ruiten/harten aan met een sterke hand. In principe op zoek naar 6SA, maar noord heeft een verrassing in petto!

Noord: 4. Klaveren lijkt een zwak punt te zijn en noord kan nu zijn ruitenaansluiting laten horen. 3SA is voor noord definitief voorbij en dat is een hele goede inschatting.

Zuid: 4SA. Azen vragen (RKC)

Noord: 5. Twee van de vijf azen, d.w.z. A en H.

Zuid: 7! Alle sleutelkaarten zijn aanwezig. Er zijn vanuit zuid gezien zeker elf slagen (1 schoppen, 3 harten, 5 ruiten, 1 klaveren; bovendien kan er in noord vast en zeker een harten worden getroefd). En wat het belangrijkste is: Noord heeft nog zeker vijf punten buiten de ‘azen’ die hij al genoemd heeft. Gezien het biedverloop (geen klaveren stop, anders had hij 3SA in plaats van 4 geboden) zit daar met behoorlijke waarschijnlijkheid H bij, maar ook als hij die niet heeft, maar bijvoorbeeld een zeskaart schoppen, dan nog heeft 7 een prima kans, bijvoorbeeld via het vrijtroeven van de schoppen. Met  H erbij heb je meteen dertien slagen omdat dan ook V een slag wordt.

Jan legde uiteindelijke de “perfecte”  kaart op tafel: inderdaad H en bovendien ook nog B (niet nodig voor 7). Afspelen was natuurlijk kinderspel.

Naar onze bescheiden mening mooi geboden met natuurlijke middelen, leidend tot het optimale contract. Score: 14-0.

Andere scores:

3x 6SA . Resultaat: +1 (10-4). Voor dit resultaat moet inderdaad B in noord verschijnen of moet  B bij de driekaart zitten (en dat is inderdaad ook zo).

1x 6. Resultaat: +1 (6-8). Hachelijk contract, maar de schoppen zitten gunstig. Toch scoort dit al onder het gemiddelde. En terecht.

2x 4SA. Resultaat: +3 (2-12). Ik stel mij voor dat noord dit ergens in het biedverloop als kwantitatief heeft opgevat en daarop heeft gepast……

1x 3SA. Resultaat: +4 (2-12). Dit is zacht gezegd weinig ondernemend geboden.

Barteld de Ruiter