Ingezonden overpeinzing

Een regelmatig gehoorde klacht aan de bridgetafel is dat de spellen slecht (te kort) geschud zijn met als gevolg veel vlakke handen (4-4-3-2- en 3-3-3-4-verdelingen). Daarom worden tegenwoordig de spellen in de A-lijn vooraf zeer goed geschud zodat er meer extremere verdelingen ontstaan. Dit heeft zeker zo zijn charme als je tenminste niet al te allergisch bent voor het vaker voorkomen van kale koningen: zowel bij het bieden (hoe waardeer je die kale koningen) als tijdens het afspelen, als de tegenstander gniffelend zijn kale heer opraapt, kan er een licht gevoel van frustatie ontstaan.

Evenzo ligt de volgende frustatie op de loer: bied je enthousiast de manche met samen acht harten of schoppen en 25 punten of 14 verliezers (LTC), dan zitten de vijf troeven bij de tegenstander vaker 1-4 of 0-5 tegen dan bij het traditioneel slechtere schudden, waardoor de manche serieus in gevaar komt (bij perfect geschudde spellen, waardoor elke verdeling even waarschijnlijk is, is de kans op een 3-2 tegenzitsel ongeveer 68%, een 1-4 ongeveer 28% en een 0-5 bijna 4%; bij slecht geschudde spellen is de kans op een 3-2 veel groter en op de overige tegenzitsels veel kleiner).

Bij viertallen trek je je daar wat minder van aan aangezien een kwetsbare manche bieden gemiddeld al loont als die meer dan 30% kans heeft.  Niet kwetsbaar is het 50%. Aangezien het bij parenbridge minder dodelijk is een manche te missen, zou het wellicht een goede strategie zijn om in bovengenoemd geval op drieniveau te stoppen en een aantal keren een nul te accepteren, maar de andere keren de top te incasseren als de rest van het veld op de ‘automatische’ piloot naar vierniveau is gegaan. Helaas ken ik hier geen percentages.    

http://www.bijgespijkerd.nl/wp-content/uploads/2014/11/overpeinzing.jpg

Lex van Lieshout