Goed spel wordt niet altijd beloond

 

Zoals jullie gemerkt hebben speel ik weer op de club! En dit zeer tot mijn eigen genoegen, want na zoveel jaren is Culbertson toch wel mijn clubje. Na met een van onze beste clubleden Jac te hebben gebridged, vorm ik nu met Rene een nieuw koppel.

 

Voor Rene is Culbertson zijn eerste bridge vereniging. Wij zijn bezig om een set van afspraken te maken dat een goed systeem mag worden genoemd. Het gaat zeker al goed, maar nog niet goed genoeg omdat ik (cq Wij) te vaak iets te …. (goed, intelligent, o.i.d.) wil doen. En zoals jullie weten is “te” niet goed. Behalve voor “tevreden”, “te vreten”, “tegoed op de bank” en zo zijn er nog minstens 4  “te’s” (een fles wijn van mij voor wie er vier naar de redactie opstuurt).

 

Ik (sorry, wij) zal graag zo snel mogelijk naar de A-groep willen promoveren. Maar jammer genoeg moet dat eerst verdiend worden en dat gaat niet altijd goed (een reden is die ver…. “te”, maar daar hebben wij het al over gehad). Er is ook nog een andere reden, bedacht ik mij onlangs. En dat is de kop van dit artikel!

 

Het bieden ging zo (geloof ik):

 

Hans    LHO*   Rene    RHO**

1        (p)        1♠        (p)

2♣        (p)        3        (p)

4        iedereen past

 

Uitkomst: kleine

Dummy komt op tafel en ik zie dus 27 kaarten:

B X X (troef eerst)

♠ A H V x x

9 x x

♣ 8 x

 

A H V x x

♠ 9 x

A 10

♣ V 10 x x

 Zoals het hoort probeer ik een speelplan te maken (lees vooral elke week Middenstands Belangen waarin Theo dit “maken van een speelplan” vaak predikt). Troeven kan ik aan, als zij maar niet slechter zitten dan 4-1 en ik maak daarna altijd 3♠ en 1 slag. Dat is samen nog maar 9. En toen?

 

Als de ♠ 3-3 zitten maak ik er 5, maar de kans op 4-2 is veel groter (46,5% t.o.v. 36,5% voor 3-3). Ik denk dat de beste kans om de 10e slag uit ♠ te halen. Hoe moet dat dan?

Door genoeg entrees aan tafel te hebben. Er zijn er 3 (2x met Schoppen en 1x naar Boer). Zo gedacht zo gespeeld, daar gaat ie, zei de gek:

 

Slag 1 De nemen met de Aas (ja, de RHO speel een hogere kaart dan de 10)

Slag 2 Aas, iedereen bekend

Slag 3 Vrouw, en ja hoor, daar heb je het gedonder LHO gooit een vuiltje weg.

Hoe nu verder?

Ik heb leren bridgen, dus ik zit achter RHO en kan overtroeven (na 2x ♠ spelen). Daar gaat ie weer:

Slag 4 ♠x en op tafel de Aas

Slag 5 ♠ Heer en in de hand weer ♠x

En het moment suprême !!!!!!

Slag 6 ♠ Vrouw en  ….

 

RHO en LHO bekennen gewoon! Dus alle moeite voor niets (dat is dus 36,5%) of niet ….

Slag 7 ♠ x, welke hoog is. Maar RHO, ook niet dom, troeft dus ik troef over (met de Vrouw) en speel:

Slag 8 x naar Boer op tafel en trek zo meteen de laatste troef van RHO.

Slag 9 de laatste vrije ♠

Slag 10 nog even geprobeerd of er iets moois gebeurde in ♣, maar heelaas.

Dus uiteindelijk heb ik mijn contract gehaald. En was dat goed?

 

Nou, niet zo heel goed, maar dat wist U al door de titel. 2 paren hebben in ieder geval de troeven goed gedaan en toen de ♠ 3-3 vielen hadden zij 11 slagen (nogmaals 36,5%). De andere paren haalden geen 10 slagen.

Ben ik nu teleurgesteld? Ach, nee, want wij hadden toch nog 60% op dit spel. En daarom is onze einduitslag maximaal 1,6% lager. En anders had ik dit spelletje “zie mij eens goed bridgen” niet kunnen schrijven. Sorry, Rene, dat mag wat kosten!

 

Hans de Fluiter

 

P.s. Als U die 4 “te’s” instuurt naar een CT redactielid, schrijf er dan meteen even bij of U dit verhaaltje ook gelezen had als het op het web gestaan had!

 

* RHO = Rechter Hand Opponent

** LHO = Linker Hand Opponent